Fordonshallen

Här i den helt nya hallen visar vi upp en stor del av våra historiska järnvägsfordon.

Hallen är byggd under 2020-2021 som ett projekt inom Leader Sörmlandskusten. Innanför de fyra portarna finns 200 meter spår, som ansluts till vändskivan vid lokstallet via den helt nya bangården, som byggdes under 2021.

Den största andelen av spårmaterialet kommer från Vilsta industriområde i Eskilstuna och har skänkts till oss av Eskilstuna Kommun.

Föreningens medlemmar arbetade idéellt ca 350 timmar under sommaren 2021 för att lossa 1,5 kilometer spår, skruva loss bultar, dra upp spikar och och möjliggöra en transport till Oxelösund.

Äntligen är vår egen bangård klar och vi kan visa upp
våra unika fordon på ett säker sätt!

Kjell TholinBanchef

Arbetet påbörjades i maj 2020 med att tillsammans med Miljö och hälsoenheten på Oxelösunds kommun bestämma hur vi ska markbereda området. Beslutet är att lägga grus på marken och det gick åt åtskilliga kubik för att anlägga grunden för  hallen och de kommande spåren.

Under sommaren 2020 lades markduk ut på området och hela planen grusades samt att en ram, som bildar grund åt hallen, anlades.

I september 2020 påbörjades arbetet med att resa hallen, som har en stålkonstruktion med ett ljust tak av tältduk, men med plåtklädda väggar.

Hallen har fyra portar och är lite över 1000 kvadrat stor och framför hallen är en  bangård anlagd. Den ansluter till Oxelösunds kommuns infrastruktur vid lokstallet.

Genom att nu kunna ställa in flertalet fordon inomhus görs både underhållsarbete och restaureringar mycket lättare. Och framförallt kommer säkerheten både för vår personal som utför underhåll och besökare  vid visningar att markant förbättras.

Fakta Spår

Spårlängd: 750 m totalt
Antal växlar: 4 st, handmanövrerade
Antal spårspärrar: 3 st
Uppställningsspår inomhus: 4 st á 200 m
Uppställningsspår utomhus: 1 st á 75 m
Största lutning: 24 ‰

Fakta Hall

Längd: 52 meter
Bredd: 20 meter
Väggar: Plåt
Belysning: Led, 65 ljuskällor
Larm: Ja
Spårlängd inomhus: 200 m